Geplaatst op 03 november 21

Alles wat u moet weten over het levenstestament

Wanneer u wilsonbekwaam wordt en niet meer in staat bent uw zaken te regelen, komt er een heleboel op u en uw naasten af. Dit zijn onder andere zaken die vooraf geregeld kunnen worden. Wat zijn uw wensen op medisch gebied? Hoe wilt u dat dingen financieel geregeld zijn? En wie gaat er voor u beslissingen nemen? Dit zijn zaken die u kunt laten vastleggen in een levenstestament. Met een levenstestament laat u uw naasten weten wat uw wensen zijn en wijst u iemand aan die namens u kan handelen als u dat zelf niet meer kunt. Zo houdt u zelf de regie in handen.

Wat is een levenstestament?

U kunt bij uw notaris een levenstestament laten opmaken. In uw levenstestament wijst u één of meerdere personen aan die u vertrouwt. U geeft aan hen een volmacht om uw wensen op medisch gebied kenbaar te maken en om goede zorg te organiseren. Daarnaast geeft u een volmacht om uw vermogen te beheren. U blijft zelf bevoegd, maar u benoemt iemand die beslissingen namens u kan nemen wanneer u dat zelf niet meer kunt. 

Waarom een levenstestament?

Het is ontzettend belangrijk om op tijd na te denken over het levenstestament, anders bent u mogelijk u te laat. Als u niet meer wilsbekwaam bent, kunt u namelijk geen levenstestament meer laten opmaken. Als u wilsonbekwaam bent en geen levenstestament heeft, zullen uw naasten zich tot de rechter moeten wenden om een bewindvoerder, mentor of curator te laten aanwijzen.

Het is voor iedereen belangrijk om na te denken over het levenstestament. Ook op jonge leeftijd kan u namelijk iets overkomen. Wanneer u bijvoorbeeld een ernstig ongeluk krijgt en in een coma raakt, dan kunt u niet meer beslissen. Oók wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is het niet automatisch zo dat uw partner namens u mag beslissen.

Medische, persoonlijke en financiële voorkeuren

Een levenstestament gaat over uw medische, financiële en persoonlijke zaken. Bij medische zaken kunt u bijvoorbeeld denken aan wie er namens u mag overleggen met de arts, maar ook wie toestemming kan geven voor een operatie. Dit regelt u in de medische volmacht. U kunt daarbij ook een behandelverbod of euthanasieverklaring opnemen. Door het vastleggen van uw wensen haalt u ook de onzekerheden bij uw naasten weg. Financiële zaken hebben betrekking op praktische zaken, zoals het doen van de aangifte inkomstenbelasting, maar ook het betalen van rekeningen en het verkopen van uw woning als dat nodig zou zijn, valt daar onder. Bij persoonlijke zaken kunt u denken aan uw persoonlijke wensen over bijvoorbeeld verzorging, maar ook de zorg voor uw huisdieren of wensen voor uw uitvaart.

EPN leden staan voor u klaar

Wilt u meer informatie over het maken van een levenstestament? Maak dan een afspraak bij een EPN-notaris bij u in de buurt. Zij kunnen u helpen bij het vastleggen van uw wensen in een levenstestament. Ook begeleiden zij u bij het maken van de juiste keuzes.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden