Geplaatst op 15 januari 20

Drie redenen om een levenstestament op te stellen

Natuurlijk denkt u er liever niet over na, maar het kan gebeuren dat dement wordt of een ernstig ongeluk krijgt. Op dat moment kunt u zelf geen beslissingen meer nemen en bent u wilsonbekwaam. Het is belangrijk dat ook dan alles goed geregeld wordt. Want wie gaat uw vermogen beheren? En wie gaat uw huisdieren verzorgen? Deze wensen en eisen legt u vast in een levenstestament. Hieronder leest u drie redenen waarom een levenstestament zo belangrijk is.

Reden 1: U houdt de regie in handen

In een levenstestament legt u uw wensen vast. U kunt daarbij zelf bepalen wie uw vertrouwenspersoon wordt, wie uw vermogen beheert en wat uw medische wensen zijn. Het is een fijn idee dat een door u gekozen persoon namens u mag optreden. Regelt u niets? Dan krijgt u te maken met wettelijke beschermingsmaatregelen. Een kantonrechter wijst iemand aan die uw belangen gaat behartigen. Daarover leest u meer in onze brochure.

Reden 2: Uw naasten weten waar ze aan toe zijn

Mocht u dementeren of een ongeluk krijgen, dan is dat niet alleen ontzettend vervelend voor u, maar ook voor uw naasten. Er komt op dat moment veel op hen af en zij moeten gaan nadenken over iets waar zij misschien helemaal geen kennis van hebben. Uw levenstestament geeft uw naasten zekerheid en rust. Het is immers uw levenstestament met uw wensen. Dat geeft houvast.

Reden 3: Uw wensen zijn altijd up-to-date

Het is mogelijk om uw levenstestament altijd aan te passen. Misschien kijkt u over tien jaar wel heel anders tegen de zaken aan en is er veel veranderd in uw leven. Gelukkig is dat geen probleem. Bij de notaris kunt u altijd uw levenstestament laten aanpassen. Wel is het aan te raden om uw wensen te bespreken met de levensexecuteur en uw arts.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over het belang van een levenstestament? Download dan onze brochure ‘Het levenstestament: de regie zelf in handen houden’. Wilt u een levenstestament op laten stellen? Neem dan contact op met één van onze leden. Zij helpen u graag.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden