Geplaatst op 21 juli 21

Een erfenis aanvaarden: de drie mogelijkheden

Wanneer iemand overlijdt en u erfgenaam bent, krijgt u er mee te maken dat bepaalde partijen zoals banken om een verklaring van erfrecht vragen. Dit is een akte waarin een notaris aangeeft wie de erfgenamen zijn én wie bevoegd is om over de nalatenschap te beschikken. Voordat een notaris deze verklaring kan opstellen, moet u verklaren of u de nalatenschap aanvaardt of verwerpt. Aanvaarden kan zuiver of beneficiair. Uw keuzes kunnen invloed hebben op het erven van bijvoorbeeld schulden. Het is daarom belangrijk dat u weet wat de verschillen zijn. In dit artikel leggen wij uit wat de verschillende mogelijkheden inhouden.

De erfenis zuiver aanvaarden

Kiest u ervoor de erfenis van de overledene zuiver te aanvaarden? Dan erft u de bezittingen én de schulden van de nalatenschap. Dit houdt in dat u als erfgenaam aansprakelijk bent voor alle schulden, óók als de schulden groter zijn dan het vermogen van de overleden persoon. Dan is er sprake van een negatieve nalatenschap. U bent dan als erfgenaam aansprakelijk voor dit tekort. U moet dit zelf betalen.

De erfenis beneficiair aanvaarden

U kunt ook kiezen voor beneficiaire aanvaarding. In dit geval aanvaardt u de nalatenschap ‘onder het voorrecht van boedelbeschrijving’. U erft dan alleen wanneer er, na het betalen van alle schulden van de nalatenschap, nog een bedrag overblijft. In principe erft u dan geen negatieve nalatenschap. U bent dan wel verplicht om de nalatenschap volgens strikte wettelijke regels af te wikkelen. Dit wordt ook wel het ‘vereffenen van de nalatenschap’ genoemd. Als u de nalatenschap volgens die regels hebt afgewikkeld, bent u niet verplicht een eventueel tekort zelf te betalen.

De erfenis verwerpen

Wilt u afstand doen van de nalatenschap? Dan weigert u de erfenis aan te nemen en verwerpt u de erfenis. U erft in dit geval niets, ook geen eventuele bezittingen met emotionele waarde of fotoboeken. Let op: wanneer u afstand doet van de nalatenschap wordt de erfenis mogelijk doorgegeven aan uw kinderen. Uw kinderen hebben vervolgens weer dezelfde mogelijkheden: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.

Minderjarige erfgenamen

Is een erfgenaam minderjarig? Dan kan hij of zij de nalatenschap nooit zuiver aanvaarden. In de basis zal de wettelijk vertegenwoordiger (vaak een ouder) voor een minderjarige de nalatenschap beneficiair moeten aanvaarden. Er is toestemming (machtiging) van de kantonrechter nodig als de wettelijke vertegenwoordigers van de minderjarige de nalatenschap toch namens de minderjarige willen verwerpen. Meestal verleent de kantonrechter die machtiging alleen als u kunt aantonen dat de nalatenschap negatief is.

Nog geen keuze gemaakt? Gedraag u dan niet als erfgenaam!

Het is belangrijk dat u zich niet als erfgenaam gedraagt als u nog geen keuze hebt gemaakt. Dit betekent bijvoorbeeld dat u:

  • géén waardevolle spullen van de overledene mee naar huis neemt, zonder dat u op papier vastlegt dat u ze alleen voor veiligheid meeneemt;
  • een schuldeiser níét moet betalen;
  • géén geld opneemt van rekening, ook niet als dit een gemeenschappelijke rekening is.

Meer weten?

Heeft u nog vragen over het aanvaarden van een erfenis? Of kunnen onze leden u helpen bij andere inhoudelijke vragen? Neem dan contact met een EPN lid bij u in de buurt op.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden