Mantelzorg: waarom is een levenstestament nodig?
Stel, u helpt uw alleenstaande moeder al jaren met de boodschappen en de was. Op een dag zegt uw moeder dat ze het allemaal niet meer zo goed weet en dat u de ingewikkelde beslissingen maar moet nemen. Uiteraard wilt u uw moeder zo goed mogelijk blijven helpen. Maar dan is het belangrijk om u ervan bewust te zijn dat er eerst zaken geregeld moeten worden voordat u officieel bevoegd bent om de beslissingen voor uw moeder te kúnnen nemen. Dit wordt geregeld in een levenstestament. We leggen u uit wat een levenstestament is en waarom dit zo belangrijk is voor mantelzorgers.
Wanneer bent u mantelzorger?
Een mantelzorger wordt u vaak niet zomaar, dat is meestal een glijdende schaal. U begint bijvoorbeeld eerst met hulp in de huishouding en neemt vervolgens steeds meer taken over. Op den duur komt er een moment dat u niet alleen kunt spreken van reguliere zorg, maar ook van mantelzorg. Dit moment hangt meestal af van de zorg die geboden wordt en hoe belastend die zorg is.
Over het algemeen is te stellen dat een mantelzorger langdurig en met regelmaat zorg biedt. Mantelzorg is zorg die de gebruikelijke hulp, zoals het doen van een boodschap, overstijgt. Door mantelzorg te bieden kan de ander zich goed redden en thuis blijven wonen. Voorbeelden van mantelzorg zijn:
- Een dochter die voor haar dementerende moeder zorgt
- Een vader die voor zijn zorgintensieve kind zorgt
- Iemand die voor de buurman zorgt omdat hij een hersenbloeding heeft gehad
Hoe regelt u de zaken goed?
Als mantelzorger besteedt u waarschijnlijk veel aandacht aan het regelen van de juiste zorg en de financiering daarvan. Het is echter ook belangrijk om juridisch de zaken goed te regelen. Dat kan onder andere in een levenstestament. Ontstaat er een situatie waarin de mantelzorgvrager (tijdelijk) niet meer zelf zijn of haar eigen belangen kan behartigen? Dan is in het levenstestament duidelijk vastgelegd wie wél mag optreden. Ook staan in het levenstestament de wensen van de mantelzorgvrager. Dit geeft een mantelzorger extra bescherming omdat de bevoegdheid daardoor goed is geregeld.
Wat is een levenstestament?
Het levenstestament is een document dat wordt opgesteld en vastgelegd bij de notaris. Het levenstestament heeft als basis een notariële algemene volmacht. Hierdoor krijgt de vertrouwenspersoon of mantelzorger meer officiële bevoegdheden dan in een zelf gemaakt document, zonder de notaris. Ook wordt het levenstestament door officiële instanties geaccepteerd in tegenstelling tot een zelf gemaakt document.
In het levenstestament kan geregeld worden wie het huis mag verkopen als de mantelzorgvrager er zelf niet meer kan blijven wonen. En ook of de (eventuele) kinderen dan alvast een bedrag aan zichzelf mogen schenken van de verkoopopbrengst. Als er een levenstestament is, is voor dit soort zaken geen toestemming van de rechter meer nodig.
Waarom een levenstestament voor mantelzorgvragers?
Een mantelzorger heeft niet automatisch de juridische bevoegdheid om alle zaken te regelen voor de mantelzorgvrager. Daar moet namelijk een geldige juridische basis voor zijn: het levenstestament. In een levenstestament laat een mantelzorgvrager regelingen vastleggen die tijdens het leven gelden. Zonder een levenstestament mag u geen besluiten nemen voor de mantelzorgvrager. Ook banken willen een notarieel levenstestament zien. Een bancaire volmacht is namelijk niet meer geldig als de rekeninghouder wilsonbekwaam is geworden.
EPN staat voor u klaar
Bent u mantelzorger en neemt u beslissingen voor uw mantelzorgvrager? Voorkom vervelende situaties en laat afspraken vastleggen in een levenstestament. Maak een afspraak bij een EPN-notaris bij u in de buurt. Zij kunnen de mantelzorgvrager helpen bij het vastleggen van wensen in een levenstestament. Ook begeleiden zij u beiden bij het maken van de juiste keuzes.
Deel Mantelzorg: waarom is een levenstestament nodig? op social media