Geplaatst op 14 juni 22

Ondernemer? Denk na over uw bedrijfsoverdracht

Gaat u binnenkort met pensioen of wilt u uw bedrijf verkopen? Dan is een aantal juridische zaken van belang. Er zijn namelijk verschillende manieren om uw bedrijf over te dragen. Welke manier voor uw bedrijf gunstig is, kan afhangen van uw bedrijfsvorm. In dit artikel leest u hier meer over.

Activa passiva transactie

Heeft u een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) over te dragen? Dan doet u dat met een activa passiva transactie. Hierbij gaat een deel van de bezittingen en schulden van de verkoper via een koopovereenkomst over naar de koper. De tussenkomst van een notaris is hierbij niet altijd noodzakelijk, maar raden wij wel aan. Het opstellen van een koopovereenkomst is namelijk niet altijd gemakkelijk. Vooral niet als er ook onroerend goed in het bedrijf zit. Een notaris weet precies waar u op moet letten, is onpartijdig en geeft u advies op maat. Als onroerend goed onderdeel uitmaakt van de bezittingen die moeten worden overgedragen, is de tussenkomst van een notaris verplicht om dit eigendom te kunnen laten overgaan op de koper.

Aandelentransactie

Heeft u een besloten of naamloze vennootschap (bv of nv)? Dan gaat de overdracht van een bv of nv  via een aandelentransactie. Door het overdragen van aandelen gaan de bezittingen, schulden, rechten, plichten en vergunningen van de bv of nv over naar de koper. Met een aandelentransactie kunt u ook een deel van uw bedrijf overdragen. U kunt aandelen van uw bedrijf verkopen met een koopovereenkomst. Voor de officiële levering of overdracht van de aandelen is een notariële leveringsakte nodig.

Schenken of vererven en de bedrijfsopvolgingsregeling

Heeft u een familiebedrijf dat u wilt overdragen aan de volgende generatie? Dan kunt u het bedrijf ook schenken of laten vererven aan een familielid. De ontvanger of erfgenaam betaalt schenk- of erfbelasting over de waarde van het bedrijf. In bepaalde gevallen kunt u gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsregeling die is opgenomen in de Successiewet. Deze geldt – onder bepaalde voorwaarden – bijvoorbeeld als een van uw kinderen uw bedrijf overneemt en voortzet. Naast de financiële en juridische zaken die komen kijken bij de overdracht van een familiebedrijf, is het ook belangrijk om aandacht te geven aan goede familieverhoudingen daaromheen.

Wat als u niets regelt?

Overlijdt u  en heeft u niets geregeld voor uw bedrijf? Dan worden al uw erfgenamen in beginsel automatisch mede-eigenaar van uw bedrijf. Dit kan een ingewikkelde situatie opleveren. Daarom raden wij aan om in uw testament vast te leggen wat er gebeurt met uw bedrijf als u overlijdt. Onthoud wel dat een testament pas aan de orde komt na uw overlijden! Als u tijdens uw leven wilsonbekwaam wordt, kunnen uw naasten niets met uw testament. U bent immers nog in leven. Zorg daarom ook voor een levenstestament. Hierin legt u vast wat uw wensen zijn en wie er voor en óver u en uw vermogen mag/mogen beslissen als u dat zelf niet meer kunt.  U kunt ook iemand aanwijzen als bestuurder van uw bedrijf voor de situatie dat u dat niet meer zelf kunt.

Wilt u meer informatie en advies op maat over het regelen van uw bedrijfsoverdracht? Neem dan contact op met een EPN notaris bij u in de buurt. Hij of zij denkt graag met u mee over een goede bedrijfsoverdracht.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden