Pensioenopbouw en ex-partners: hoe zit dit?
Dat u na een scheiding moet kijken naar de verdeling van uw huis en spaargeld, wist u misschien wel. Maar wist u dat u het pensioen dat u heeft opgebouwd óók moet delen? Dit geldt ook voor stellen die een geregistreerd partnerschap hebben gehad. Er zijn twee soorten pensioenen waar u rekening mee moet houden: het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen.
Ouderdomspensioen
Het ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk opbouwt, wordt verevend. Verevening is het verdelen van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Ex-partners hebben recht op een deel van elkaars pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Het pensioen wordt zo verdeeld dat beide partners een gelijk deel van het ouderdomspensioen krijgen. Houd er dus rekening mee dat wanneer u na scheiding met pensioen gaat u mogelijk een lagere pensioenuitkering krijgt dan u verwacht.
Wilt u dat dit anders geregeld is? Dan moet u dat vastleggen in huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of een scheidingsconvenant. Hierin kunt u bijvoorbeeld vastleggen:
- Dat ook het pensioen dat is opgebouwd vóór het huwelijk moet worden meegenomen;
- Dat u het pensioen niet 50/50 gaat verdelen, maar op een andere manier;
- Dat de verevening niet plaatsvindt en u bij scheiding geen recht heeft op elkaars pensioen.
Nabestaandenpensioen
Wanneer u overlijdt, heeft uw partner recht op een deel van het nabestaandenpensioen dat u heeft opgebouwd toen u nog getrouwd was. Bent u na uw scheiding opnieuw getrouwd? Dan krijgen zowel uw huidige partner als uw ex-partner nabestaandenpensioen. Dit kan betekenen dat uw huidige partner minder nabestaandenpensioen ontvangt dan verwacht.
Niet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap?
Bovenstaande regels zijn vastgelegd in de wet. Deze wetgeving geldt alleen bij een scheiding van gehuwden of geregistreerd partners. Dit betekent dat er niets is geregeld voor samenwoners. Als u wilt dat uw partner met wie u samenwoont recht heeft op pensioen dan moet u voldoen aan de voorwaarden die de pensioenuitvoerder stelt. Meestal is dit dat samenwoners zich moeten melden bij het pensioenfonds. Dat is belangrijk, want als u uw partner niet aanmeldt kan het zijn dat hij/zij geen partnerpensioen krijgt.
Meer informatie?
Pensioen bij scheiding is een ingewikkeld onderwerp. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Onze ervaren EPN-specialisten staan graag voor u klaar.
Deel Pensioenopbouw en ex-partners: hoe zit dit? op social media