Geplaatst op 14 september 22

Uw testament checken: zorg nu voor later

Het leven verandert snel. Zo kunnen bepaalde levensgebeurtenissen gevolgen hebben voor uw testament. Ook zijn er regelmatig veranderingen in de wet waardoor het nodig kan zijn uw testament aan te passen. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig uw testament laat controleren. In dit artikel leggen wij u uit waarom.

Wat is een testament?

Bij uw notaris kunt u een testament laten opstellen. Hierin kunt u vastleggen wat er met uw bezittingen en schulden gebeurt als u overlijdt. In een testament kunt u onder andere vast laten leggen:

Een testament bestaat dus uit verschillende onderdelen. Een testament is altijd maatwerk. Uw wensen staan hierin centraal.

Heeft u geen testament? Dan bepaalt de wet wat er met uw vermogen gebeurt als u overlijdt. Dit kan zorgen voor spanning bij uw nabestaanden. De wettelijke vererving van uw vermogen kan namelijk nogal afwijken van uw eigen wensen. Met een testament weet u zeker dat uw vermogen terechtkomt bij wie u dat wenst. Daarnaast maakt u besparing van erfbelasting mogelijk voor uw erfgenamen. Een EPN notaris kan u hierover adviseren.

Waarom moet ik mijn testament checken?

Bepaalde gebeurtenissen in uw leven, of wijzigingen in wet- en regelgeving, kunnen invloed hebben op uw vermogen of de manier waarop u dit vermogen na uw overlijden wilt verdelen.

Stel: u heeft 30 jaar geleden een testament opgesteld. Daarna heeft u kinderen gekregen en bent u gescheiden. U woont inmiddels samen met een nieuwe partner. Dan is het verstandig om te controleren of uw testament nog wel voldoet aan uw wensen. Het kan namelijk zo zijn dat uw ex-partner nog in uw testament staat aangegeven als erfgenaam, terwijl uw nieuwe partner nergens recht op heeft. Door uw partner op te nemen in uw testament, kunt u ervoor zorgen dat hij of zij verzorgd achterblijft als u overlijdt. Het is dus van groot belang om uw testament up-to-date te houden. Hiermee voorkomt u dat uw vermogen verkeerd terecht komt. Daarnaast kunt u (onderlinge) spanning bij uw erfgenamen voorkomen.

Naast uw persoonlijke omstandigheden, kunnen ook wijzigingen in wet- en regelgeving invloed hebben op de vererving van uw nalatenschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe wetgeving op het gebied van erfbelasting. Hierdoor kan het zijn dat uw huidige testament fiscaal gezien niet meer voordelig is. Daarom raden wij aan om in ieder geval iedere vijf jaar uw testament te checken.

Wanneer moet ik mijn testament checken?

Bij grote wijzigingen in uw persoonlijke situatie is het verstandig om na te denken over uw testament. Denk hierbij bijvoorbeeld aan…

  • Het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap of wanneer u met uw partner gaat samenwonen.
  • Het krijgen van kinderen.
  • Het aangaan van een huwelijk of samenwoning met iemand die al kinderen heeft uit een eerdere relatie. Uw eigen kinderen zijn volgens het Nederlandse erfrecht erfgenaam, maar wanneer uw partner kinderen heeft uit een vorige relatie, zijn zij niet automatisch uw erfgenaam. Ook niet als u getrouwd bent. Wilt u van deze regeling afwijken? Dat kunt u vastleggen in uw testament. Hierover leest u meer in onze brochure over samengestelde gezinnen.
  • Het verbreken van uw relatie.
  • De aankoop of verkoop van een woning, of ander waardevol object. Wat gebeurt daarmee als u overlijdt? Als u een woning koopt met uw partner, zonder dat u getrouwd bent, dan is hij of zij niet automatisch uw erfgenaam. Dus ook niet als de woning voor 50% van uw partner is! In een testament kunt u uw partner benoemen tot erfgenaam.
  • De verandering van de omvang en samenstelling van uw vermogen.
  • Het starten van een onderneming.

Hoe kan ik mijn testament aanpassen?

Het wijzigen van uw testament moet via een notaris. Zelfgeschreven aanpassingen zijn niet rechtsgeldig. Uw notaris kan u adviseren over de inhoud van uw testament en de gevolgen hiervan, uitgaande van uw persoonlijke situatie.

Uw EPN notaris helpt u graag

Wilt u meer informatie en advies op maat over het opstellen of updaten van een testament? Neem dan contact op met een EPN notaris bij u in de buurt. Hij of zij denkt graag met u mee over uw persoonlijke situatie en een daarbij passend testament. Een goed en up-to-date testament geeft rust.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden