Geplaatst op 18 mei 20

Veelgestelde vragen over de notaris in tijden van corona

We kunnen ons voorstellen dat u in deze onzekere tijden vragen heeft over de gang van zaken bij de notaris. In deze reeks geven we antwoord op veelgestelde vragen over de notaris in coronatijd. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met uw EPN Notaris.

Wanneer moet ik naar de notaris voor het ondertekenen van de akte?

Het antwoord op deze vraag is situatieafhankelijk. U hoeft namelijk niet altijd naar de notaris. Veel aktes kunnen via een volmacht worden getekend. Met een volmacht geeft u een medewerker van de notaris het recht om uw akte te ondertekenen voor u. Hierdoor hoeft u niet naar het notariskantoor te komen. Toch zijn er aktes waarvoor u wel naar de notaris moet komen. Dit is het geval bij een (levens)testament en bij tekenen van een hypotheekakte. Uw EPN notaris maakt met u afspraken over hoe u deze stukken kan ondertekenen.

Kan ik nog bij mijn EPN notaris terecht in deze tijd?

Ja, u kunt zeker nog terecht bij uw notaris. Alle notariskantoren hebben een aangepaste werkwijze. Zo werken er veel medewerkers vanuit huis en kiezen zij voor besprekingen via een videoverbinding. Neem contact op met uw notaris om te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Onze EPN notarissen staan altijd voor u klaar, ook in deze tijd.

Hoe regel ik dat mijn kinderen goed terecht komen als er iets met mij gebeurt?

Het is belangrijk om na te denken over wat er gebeurt met uw (minderjarige) kinderen op het moment dat u overlijdt. Dit doet u in een testament. Hierin regelt u zaken als wie de voogdij krijgt, maar ook aan wie u wat wilt nalaten.

Hoe werkt het zogenaamde ‘skypetestament’?

De wet stelt als eis dat iemand zijn testament persoonlijk in het bijzijn van de notaris ondertekent. Als niet aan deze eis wordt voldaan is het testament niet geldig. Er is een spoedwet aangenomen om ‘passeren op afstand’ mogelijk te maken. Deze spoedwet maakt het mogelijk om via audiovisuele middelen, zoals Skype, iemand te identificeren en een akte te passeren (‘ondertekenen’). Dit mag alleen wanneer het niet mogelijk is om de akte op de ‘normale’ manier te passeren.

Ik wil een familielid financieel ondersteunen in deze tijd. Hoe doe ik dat?

U kunt ervoor kiezen om in deze tijd een familielid een bepaald bedrag te schenken. Voor schenkingen geldt een belastingpercentage tussen de tien en veertig procent afhankelijk van de persoon aan wie u schenkt en welk bedrag. Sommige schenkingen kunt u (tot een bepaald bedrag) belastingvrij doen, bijvoorbeeld aan instellingen met een sociale functie of uw (klein)kinderen.

Ik heb iets gehoord over het levenstestament. Wat is dat precies?

Een levenstestament is een document waarin u vast laat leggen wat er moet gebeuren wanneer u uw eigen belangen (tijdelijk) niet meer kunt behartigen en wie dat voor u mag doen. Dit is het geval wanneer u bijvoorbeeld te maken krijgt met dementie of om een andere reden zelf uw zaken (tijdelijk) niet kunt regelen. Bekijk hier onze folder over het levenstestament.

Ik wil een testament maken. Hoe doe ik dat?

In een testament legt u vast wat er met uw nalatenschap gebeurt. U kunt daar ook in bepalen wie uw nalatenschap moet regelen als executeur. Een testament moet u laten opmaken bij de notaris. De notaris bespreekt uw wensen en zet deze om in een testament. De notaris kan u ook advies geven over hoe u uw zaken het beste kunt regelen. Uw testament blijft geldig totdat u het herroept of aanpast bij de notaris.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden