Geplaatst op 10 juli 20

Wat is estate planning?

‘Estate’ is het Engelse woord voor nalatenschap. Een nalatenschap bestaat uit alles wat u achterlaat na uw overlijden. Denk hierbij aan een eigen huis, spaargeld, beleggingen, een huis in het buitenland of een eigen bedrijf. Een EPN estate planner bekijkt onder andere hoe u uw nalatenschap fiscaal aantrekkelijk kunt overdragen aan uw erfgenamen. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met uw specifieke wensen. In dit artikel bespreken we kort vijf belangrijke onderdelen van estate planning.

Estate planning en samenlevingsvormen

Estate planning heeft allereerst te maken met samenlevingsvormen. In Nederland kennen we drie samenlevingsvormen, namelijk het samenwonen met of zonder een samenlevingscontract, het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. In een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunt u afspraken maken over de verdeling van uw vermogen bij een scheiding of overlijden. Een EPN estate planner bekijkt wat past bij uw situatie.

Estate planning en schenken

U kunt ervoor kiezen om uw vermogen al tijdens uw leven naar een volgende generatie over te doen door te schenken. Ook kunt u aan goede doelen schenken. Door alvast een deel van uw vermogen te schenken, hoeft er later minder erfbelasting te worden betaald. Een EPN estate planner bekijkt wat de fiscaal aantrekkelijkste verdeling is tussen schenken en nalaten.

Estate planning en erfrecht

Uiteraard speelt het erfrecht ook een belangrijke rol in estate planning. U kunt uw wensen vast laten leggen in uw testament. Daarin bepaalt u wie wat krijgt.  Het is verstandig hierbij ook rekening te houden met de belastinggevolgen.

Estate planning en verzekeringen

Een vierde belangrijk onderdeel van estate planning zijn verzekeringen. Hierbij kunt u denken aan lijfrentepolissen en levensverzekeringen. Deze verzekeringen hebben invloed op uw vermogen, zowel tijdens leven als na overlijden. Een EPN estate planner neemt dit mee bij de beoordeling hoe u uw zaken het beste kunt regelen.

Estate planning en internationaal recht

Tot slot kan estate planning ook een internationaal aspect bevatten. Heeft u bijvoorbeeld vermogen in het buitenland? Of woont u in het buitenland? Dan is het belangrijk om te laten bekijken welke invloed de internationale regels hebben op bijvoorbeeld uw erfenis. In ieder land geldt namelijk andere wetgeving en zijn er andere belastingregels.

Meer weten?

Wilt u meer weten over estate planning? Neem dan contact op met één van onze leden. Zij helpen u graag.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden