Geplaatst op 22 januari 21

Wat kunt u regelen in een testament deel 3: uw onderneming

In een testament legt u vast wat er met uw woning, geld, andere bezittingen en schulden gebeurt na uw overlijden. Maar wat kunt u nu precies regelen in een testament? In deze reeks bespreken we verschillende vragen die beantwoord worden in uw testament. Dit keer: wat gebeurt er met uw onderneming?

Het belang van een goed testament

Of u nu een starter bent of een ondernemer met meerdere bedrijven: een testament is voor u belangrijk. Met een goed testament voorkomt u dat de continuïteit van uw onderneming na uw overlijden in gevaar komt. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheden om gebruik te maken van verschillende fiscale regelingen. Kortom: een testament voor ondernemers waarborgt de continuïteit van uw onderneming, zorgt ervoor dat uw nabestaanden verzorgd worden achtergelaten én regelt wie uw opvolger is.

Regelen van de bedrijfsopvolging

Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor de continuïteit van uw bedrijf. Met een testament houdt u zelf de touwtjes in handen. U kunt zelf bepalen aan wie uw onderneming door wordt gegeven. Denk goed na over uw bedrijfsopvolging en nog belangrijker: bespreek dit met degene die uw bedrijf na uw overlijden gaat voortzetten. Zo komt hij of zij niet voor verrassingen te staan. In uw testament wijst u uw erfgenamen aan. Uw bedrijfsopvolger kan ook één van deze erfgenamen zijn.  Meer over erfgenamen leest u in dit blog.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), zoals geregeld in de Successiewet, bepaalt dat een erfgenaam die het bedrijf erft over de waarde van dit bedrijf tot ruim 1 miljoen euro géén erfbelasting hoeft te betalen wanneer diegene het bedrijf voortzet. Aan deze bedrijfsopvolgingsregeling zitten enkele voorwaarden. Heeft u geen testament opgesteld, dan kan deze regeling ongunstig uitpakken. Laat u daarom goed informeren door één van onze leden.

Aanwijzen van een executeur

Het is voor ondernemers belangrijk om in hun testament een executeur aan te wijzen. De executeur is degene die de nalatenschap afwikkelt. Veelal is de nalatenschap van een ondernemer ingewikkeld en is het voor uw nabestaanden lastig om uw nalatenschap juist af te wikkelen. Het is aan te raden een professionele executeur aan te wijzen. Deze executeur zorgt ervoor dat uw nalatenschap zo soepel mogelijk wordt afgewikkeld. Meer over executeurs leest u in een eerder blog.

Laat uw testament vastleggen door een EPN notaris

Bent u ondernemer en wilt u een goed testament opstellen? Daar gaat een zorgvuldig beslismoment aan vooraf. Een EPN notaris helpt u graag en zorgt ervoor dat uw wensen worden vastgelegd, precies zoals u dat wilt. Om u goed te kunnen adviseren, kijkt een EPN notaris verder dan alleen naar uw nalatenschap. Ook samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden, pensioenregelingen en levensverzekeringen worden bekeken zodat alles ingeval van uw overlijden zo goed mogelijk geregeld is. Neem contact op met een EPN notaris bij u in de buurt voor meer informatie.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden