Geplaatst op 01 april 20

Erfrechtnotarissen willen problemen door Skypetestamenten helpen voorkomen

AMSTERDAM, 31-03-2020 – Vorige week riep de specialistenvereniging van erfrechtnotarissen (EPN) minister Sander Dekker op om een noodwet te maken zodat mensen tijdens de coronacrisis voortaan hun testament kunnen maken door middel van een videogesprek met de notaris. Volgens de wet is zo’n “skypetestament” op dit moment namelijk niet mogelijk.

Omdat de EPN oog heeft voor de grote uitdagingen waar de regering op dit moment voor staat, heeft de EPN vandaag aan de minister aangeboden om mee te helpen bij het voorbereiden van zo’n wet, bijvoorbeeld door een wettekst aan te leveren die de EPN in samenwerking met een aantal wetenschappers heeft opgesteld.

De EPN vreest dat Skypetestamenten zonder wettelijke basis in de toekomst zullen leiden tot problemen bij de afgifte van een verklaring van erfrecht. Dat kan voor nabestaanden onder meer leiden tot een lange periode van onzekerheid, vertraging in de boedelafwikkeling, aanzienlijke extra kosten, discussies tussen nabestaanden en juridische procedures. Met een noodwet zijn deze problemen eenvoudig te voorkomen en wordt bovendien voorkomen dat de rechtspraak in de toekomst nog verder overbelast raakt.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden