Denkt u erover om aan uw (klein) kinderen te gaan schenken?

Bij het doen van een schenking of het maken van een schenkingsplan spelen de volgende aspecten van estate planning een rol.

Schenkbelasting
Het tarief van de schenkbelasting voor een schenking aan uw echtgenoot of uw kinderen is net als dat van de erfbelasting 10 – 20%, afhankelijk van de omvang van de verkrijging en de geldende vrijstelling. Het tarief voor een schenking aan derden is 30 – 40 %.
Schenkingsplan
Door bij leven al een deel van uw vermogen te schenken aan uw kinderen kunt u een aanzienlijke besparing van erfbelasting bereiken. Het geschonken vermogen maakt geen deel meer uit van uw nalatenschap. Door de schenkingen over meerdere jaren te spreiden kunt u optimaal gebruik maken van de vrijstellingen voor de schenkbelasting. U kunt hiervoor, samen met uw EPN estate planner, een schenkingsplan opstellen.
Schenken aan kleinkinderen
Grootouders kunnen ook direct aan kleinkinderen schenken, waarbij de kinderen als het ware worden overgeslagen (dit wordt ook wel ‘generation skipping’ genoemd). Dit gebeurt bijvoorbeeld indien de kinderen het vermogen zelf niet nodig hebben. Het vermogen kan dan een generatie overslaan en wordt bij overlijden van de kinderen, waarna het uiteindelijk bij de kleinkinderen terecht zal komen, niet nogmaals belast met erfbelasting.
Schenking op papier
Door een ‘schenking op papier’ kunt u erfbelasting besparen door bijvoorbeeld aan uw kinderen een bedrag schuldig te erkennen dat pas opeisbaar is bij uw overlijden. In feite schenkt u aan uw kind een vordering die u pas bij uw overlijden (of bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot) voldoet.
Belasting besparen door schenken
Door bij leven al vermogen te schenken aan uw kinderen kunt u een aanzienlijke besparing van erfbelasting bereiken. Het geschonken vermogen maakt geen deel meer uit van uw nalatenschap. Door de schenkingen over meerdere jaren te spreiden kunt u optimaal gebruik maken van de vrijstellingen voor de schenkbelasting en kunt u het progressieve erfbelastingtarief (zowel de omvang van de verkrijging als de relatie tot de overledene bepalen het tarief) maximaal drukken.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden