Als u vermogen heeft in het buitenland, bijvoorbeeld een tweede huis of een bankrekening, kan het recht van dat land gelden voor uw bezit daar.

Als u Nederlander bent, dan kunt u in uw testament een rechtskeuze maken voor het Nederlands erfrecht. Heeft u een dubbele nationaliteit, dan kunt u een rechtskeuze maken voor één van deze landen. De rechtskeuze is geldig in alle landen binnen de EU (behalve Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk).

Indien u geen rechtskeuze maakt in uw testament, dan geldt automatisch het erfrecht van het land waar u woont (ook wel ‘gewone verblijfplaats’ genoemd). Om te bepalen welk land dit is, telt bijvoorbeeld hoe lang en hoe vaak u in een land verbleef, of u er alleen maar voor werk woonde, en in welk land uw sociale leven of gezinsleven zich afspeelde.

Als u bezit heeft buiten de Europese unie verschilt het per land welk erfrecht voor de nalatenschap geldt. Ook dan is het soms zinvol om een Nederlands testament op te stellen met een rechtskeuze voor Nederland.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden