Een codicil is een document dat u met de hand schrijft, dateert en ondertekent, waarmee u zonder tussenkomst van een notaris kunt bepalen aan wie je specifieke roerende zaken nalaat. Voorbeelden van dergelijke zaken zijn sieraden, boeken en meubels. U kunt in een codicil echter geen geld of onroerende zaken, zoals een huis, legateren. Wel kunt u wensen met betrekking tot je uitvaart vastleggen. Het is niet mogelijk om een executeur aan te wijzen in een codicil.
Belangrijke kenmerken van een codicil
• Een codicil wordt niet vastgelegd in het Centraal Testamentenregister (CTR). Dit geldt echter wel voor een donorcodicil, dat geregistreerd wordt.
• Wanneer u een testament laat opstellen door een notaris, vervalt een eerder codicil automatisch, met uitzondering van een donorcodicil.
Hoe wordt een codicil opgesteld?
Er gelden strikte voorwaarden voor het opstellen van een codicil:
Voorbeeld van een codicil
Let op: een codicil moet met de hand worden geschreven.
Codicil
Ik, Anna de Boer, geboren op 4 juli 1975 in Utrecht, wonend te Rotterdam, Coolhaven 15, bepaal dat:
• mijn vriendin Eva Janssen: mijn gouden armband erft.
• mijn neef Mark de Boer: mijn collectie oude boeken ontvangt.
• mijn buurvrouw Carla van Vliet: mijn eikenhouten tafel krijgt.
Getekend te Rotterdam op 20 maart 2023
Herroeping van een codicil
Een codicil kunt u herroepen door een nieuw codicil op te stellen. Dit nieuwe document vernietigt de bepalingen van het eerdere codicil. Wanneer u een testament opstelt, worden alle eerdere codicillen herroepen, met uitzondering van een donorcodicil. Wilt u dat een bestaand codicil blijft gelden bij het opstellen van een nieuw testament, dan dient u dit expliciet te laten vastleggen bij de notaris.
Vereniging van Estate Planners in het Notariaat