Mantelzorg

Categorie: EPN notaris

Mantelzorg is zorg die de gebruikelijke hulp, zoals het doen van een boodschap, overstijgt. Mantelzorg uit winstoogmerk komt niet veel voor; er is zonder nadere afspraken ook géén sprake van een juridische verplichting. Er zijn in Nederland veel mantelzorgers en er komen dagelijks mantelzorgers bij.

Mantelzorgvrager

Een mantelzorgvrager is iemand die mantelzorg nodig heeft.

Mantelzorger

Een mantelzorger geeft zorg die intensief is. Dat doet de mantelzorger langdurig en met regelmaat. Deze zorg geeft de mantelzorger aan iemand die hulp nodig heeft. Het is zorg die ook door een zorgprofessional verleend zou kunnen worden.

Mantelzorgcompliment

Het mantelzorgcompliment is een blijk van waardering voor de mantelzorger. Iedere gemeente kan op een eigen manier vormgeven aan een mantelzorgcompliment.

Mantelzorgmakelaar

Op steeds meer plaatsen in Nederland zijn mantelzorgmakelaars actief. Een mantelzorgmakelaar kan deels de regeltaken van de mantelzorger overnemen. Er zijn zorgverzekeraars die zelf mantelzorgmakelaars in dienst hebben of dit vergoeden. In een aantal gemeenten wordt de mantelzorgmakelaar betaald door de gemeente.

Mantelzorgwoning

Mantelzorg kan gegeven worden in een woning dichtbij de mantelzorger. Dit kan in verschillende vormen, waaronder in een mantelzorgwoning. In een mantelzorgwoning gaat de mantelzorgvrager bij de mantelzorger wonen of andersom.

Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee woningen onder één dak. Een kangoeroewoning kan ingezet worden bij mantelzorg.

Vereniging van Estate Planners in het Notariaat

Inloggen voor leden