Een uitsluitingsclausule is een juridische bepaling die u kunt opnemen in een testament. Met deze clausule zorgt u ervoor dat bepaalde goederen of gelden die u nalaat of schenkt, buiten de gemeenschap van goederen vallen van degene die het ontvangt. Dit betekent dat deze bezittingen niet worden beschouwd als gemeenschappelijk bezit als de ontvanger bijvoorbeeld trouwt in gemeenschap van goederen en later scheidt.
Waarom een uitsluitingsclausule?
• Bescherming van vermogen: U wilt voorkomen dat een deel van uw nalatenschap bij een scheiding van de erfgenaam wordt verdeeld.
• Duidelijkheid: U wilt duidelijk maken dat bepaalde bezittingen bestemd zijn voor een specifieke persoon of doel.
Voorbeeld: Stel: u schenkt uw woning aan uw kind. Door een uitsluitingsclausule op te nemen, zorgt u ervoor dat het huis in geval van een scheiding van uw kind niet wordt beschouwd als gemeenschappelijk bezit met de ex-partner.
Soorten uitsluitingsclausules
Er zijn twee soorten uitsluitingsclausules:
• Harde uitsluitingsclausule: Deze clausule geldt altijd, ongeacht de reden van ontbinding van het huwelijk (echtscheiding of overlijden). Dit betekent dat het vermogen niet gedeeld wordt met de (ex-)partner, zelfs niet bij overlijden van de ontvanger.
• Zachte uitsluitingsclausule: Deze clausule biedt meer flexibiliteit en kan bijvoorbeeld alleen gelden bij echtscheiding. Met een zachte uitsluitingsclausule blijft een schenking of erfenis privébezit van uw kind bij een scheiding. Maar als uw kind overlijdt, mag de partner wel delen in dit vermogen. Hierdoor hoeft de achtergebleven partner over de helft van het geërfde bedrag geen erfbelasting te betalen.
Wilt u meer weten over uitsluitingsclausules of andere juridische aspecten van een erfenis? Neem dan contact op met een EPN-notaris. Zij kunnen u persoonlijk advies geven en helpen bij het opstellen van uw testament.
Vereniging van Estate Planners in het Notariaat